27 жовтня

Вихідний у Дніпрі: романтичний балет «Жізель»

екскурсійний тур (1 день)

Серед незліченних історій, коли-небудь розказаних мовою танцю, ніколи не було створено нічого прекраснішого й сумнішого за балет «Жізель» (повна назва «ЖІзель, або Вілліси»). Своїм народженням балет був зобов'язаний французькому поету Готьє, який написав сюжет про вілліс - дівчат, які померли до весілля. Вони не лише прекрасні, а й небезпечні. Заманюючи юнаків, вони затанцюють до смерті. Вже на прем'єрі балет визнано великим. Таким він лишається і сьогодні. Якщо ви бажаєте отримати шалений заряд позитивної енергії, трохи перепочити і відволіктися, подивіться класичну постановку театру, насолоджуйтесь чудовою музикою, гарними костюмами та декораціями вистави - тоді Вам з Lila Travel!


Програма:

10:00 Виїзд із Запоріжжя (пл. Маяковського - к/з Глінка - Дніпровська РА).
11:30 Прибуття до Дніпра.
Програма першої половини дня буде опублікована пізніше.
  Вільний час у центрі міста.
Ви можете пообідати в цікавих та яскравих кафе та ресторанах міста, відвідати торгово-розважальні центри, просто погуляти вуличками Дніпра, у парках, відпочити та насолодитися атмосферою прекрасного міста.
17:00 Старовинний французький балет «ЖІЗЕЛЬ» на сцені Дніпропетровського театру опери та балету (на 2 діі). Музика - А. Адан.
Серед незліченних історій, коли-небудь розказаних мовою танцю, ніколи не було створено нічого прекраснішого та сумнішого, ніж балет Жізель» (повна назва «Жізель, або Вілліси»). Своїм народженням балет завдячує поету Готьє, який склав сюжет про вілліс - дівчат, які померли до весілля. Вілліси не лише прекрасні, а й небезпечні. Заманюючи юнаків, вони затанцюють до смерті. Вже на прем'єрі балет визнано великим. Таким він лишається і сьогодні.
Адольф Шарль Адан (1803 - 1856) - французький композитор, балетний геній. Син професора Паризької консерваторії, у юності мріяв про кар'єру вченого і був байдужий до музики. Проте доля розпорядилася інакше. Автор 46 опер та 18 балетів. Один із найулюбленіших і найзнаменитіших композиторів 19-го століття. Найбільший успіх випав на частку «Жизелі» та «Корсара».
Музику Адана вирізняє особливу витонченість. Балет «Жізель» вніс романтичний напрямок у французьке балетне мистецтво. Композитор К. Сен-Санс називав балети Адана «Жізель» та «Корсар» зразковими.
Подивіться класичну постановку театру, насолоджуйтеся чудовою музикою, гарними костюмами та декораціями вистави…
19:30 Виїзд додому.
21:30 Повернення до Запоріжжя

 

Вартість: 

650 грн.

До вартості входить:

  • проїзд комфортабельним автобусом;
  • екскурсійне обслуговування згідно з програмою;
  • вхідні квитки до театру;
  • супровід групи керівником;
  • медичне страхування.

До вартості не входить:

  • харчування;
  • особисті витрати.

 

Замовити поїздку

 

Історія створення балету

Балет «Жизель» - це чудовий твір, що розповідає про велике і світле кохання. На жаль, сучасний глядач так і не дізнається, як танцювала свою партію у цьому балеті велика танцівниця Карлотта Грізі, але її ім'я назавжди залишиться в історії мистецтв, як і імена двох інших великих творців – поета Теофлія Готьє та балетмейстера Жюля Перро. Саме ці дві людини були шалено закохані в Карлотту і завдяки цьому палкому почуттю на світ з'явився прекрасний балет «Жизель».

Прем'єрний показ балету відбувся влітку 1841 року. Здавалося, весь Париж зібрався цього спекотного червневого дня в театрі «Гранд-опера» для того, щоб подивитися балет, створений одними з найкращих митців Франції. Композитор Адольф Адан, вже згадані вище поет Теофіль Готьє і хореограф Жуль Перро (ім'я останнього, втім, навіть не потрапило на прем'єрні афіші), сценарист Жюль-Анрі Сен-Жорж і балетмейстер Жан Коралі, який є вічним суперником Перро. створення балету «Жизель».
До речі, партнером Грізі на прем'єрній виставі був відомий паризький танцівник Люсьєн Петіпа, молодший брат Маріуса Петипа, який згодом став знаменитим балетмейстером, який поставив багато балетів для російських театрів. Цікаво, що Карлотта Грізі незабаром покинула Жюля Перро заради Люсьєна, свого молодого партнера.
Паризька публіка досить прихильно прийняла новий балет, хоча найкращим балетом, як і раніше, називали «Сільфіду», яка за десять років до «Жизелі» в одну мить виборола французькі театральні сцени. Сюжет нового балету про кохання знатного дворянина і простої селянки, переплетений з повір'ям про привиди дівчат, які не встигли вийти заміж і після смерті тих, хто піднімається з могил, щоб танцювати під місяцем, припав до вподоби романтичним парижанам.
Авторам балету вдалося створити на сцені феєричне видовище, з чудовими танцями, багатолюдними ходами та чарівними польотами. Це, безперечно, приваблювало публіку, яка вже була привчена європейською школою балету до такої сценографії та романтичних сюжетів.
Незважаючи на те, що вік романтизму в європейській культурі давно вже закінчився, «Жизель» не була забута. І сьогодні балет ставиться на сценах багатьох театрів світу, а за головні ролі у цій виставі йде часом неабияка боротьба між примами різних балетних шкіл.

 

Среди бесчисленных историй, когда-либо рассказанных языком танца, никогда не было создано ничего более прекрасного и горестного, чем балет «ЖИЗЕЛЬ» (полное название «Жизель, или Виллисы»). Своим рождением балет был обязан французскому поэту Готье, сочинившему сюжет о виллисах – девушках, умерших до свадьбы. Они не  только прекрасны, но и опасны. Заманивая юношей, они затанцовывают их до смерти. Уже на премьере балет был признан великим. Таким он остается и сегодня.


Back to top