26 травня

Медові пригоди: бджолярня - дегустація - відпочинок

екскурсійний тур (1 день)
Запоріжжя - Дніпропетровська обл. - Запоріжжя

Більшість людей знають про бджіл тільки те, що вони роблять мед. Але це тільки вершина айсберга. Сьогодні Lila Travel пропонує вам познайомитися з таємничим і загадковим світом цих дивовижних комах . Скільки меду може зібрати одна бджола?  Для чого бджоли роблять мед? З якою швидкістю воні літають? Скільки живе бджола? Чому бджоли танцюють? На ці та ще тисячі запитань ви отримаєте відповідь побувавши на приватній бджолярні Андрія Лебедя. А вже свіжий мед просто з вулика, дегустація ароматних медових наливок, смачний обід на природі не залишать нікого байдужими!


Програма:

08:30 Виїзд із Запоріжжя (пл. Маяковського).
10:00 Прибуття в с.Василівка-на-Дніпрі. Поріг Ненаситець. Степовий курган Тараса Шевченка.
Кожен українець знає слова з відомого вірша Т.Шевченка:
«Як умру, то поховайте
Мене на могилі
Серед степу широкого
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий…».
Час від часу спалахують дискусії про те, чи правильно виконана остання воля Тараса Шевченка. Деякі науковці висловлює припущення, що у своєму «Заповіті» Тарас Григорович змальовує не канівський пейзаж, а той, що неподалік найгрізнішого з порогів - Ненаситця. Є і такий факт: у першій публікації твору в «Кобзарі» слово «Ревучий» надруковане з великої літери. Саме одну з таких назв, як відомо, мав найбільший і найдавніший поріг «Ненаситець», біля якого бував письменник. Козаки йменували його «Дідом». У тиху погоду гуркіт порога чулося за 20 кілометрів.
Кобзар хотів, щоб його похоронили саме в запорозькому кургані, бо вбачав у цьому символічність, адже Запорожжя та Надпорожжя - це колиска козацтва. Більшість його близьких друзів знали про це.

Могила серед степу широкого, колишнього «дикого поля» - височенний курган поблизу Василівки-на-Дніпрі. З нього відкривається така велична панорама Дніпра! От уже дійсно звідки видно і Дніпро, і кручі, і широкополі лани, а Ревучий не лише видно, але й чути було на багато кілометрів навкруги.
Ми з Вами відвієдаємо це місце, піднімемось на курган.
Панорама тут перехоплює подих! Перед нами відкриється пейзаж, який якнайкраще лягає на Шевченківські рядки. Мабуть, варто відвідати це місце. А текст «Заповіту» тут сприймається якось особливо зворушливо!
11:00 Приватна пасіка Андрія Лебедя.
Ми вирушимо на невелику приватну пасіку. Її господар багато років професійно займається бджільництвом і знає про цих комах майже все. Цікава розповідь від власника бджолярні про всі процеси на пасіці, життя бджіл, збір та викачування меду. Ви дізнаєтеся про те, скільки очей у бджіл, з якою швидкістю і як далеко вони літають, скільки квіток запилюють, чому вулиці найчастіше розфарбовані в синій та жовтий кольори, які регіони України вважаються найкращими для бджільництва та багато іншого. Ви заглянете у вулик, де побачите робочих бджіл та соти, в які бджоли складають мед.

- Смачний обід та дегустація медових напоїв («питний мед» на різних ягодах і травах, хріновуха).
- Майстер-клас з виготовлення свічки з бждолиного воску.
- Відпочинок просто неба біля дубового гаю. З альтанками, гойдалками, гамаками та кріслами.
Увага! Додатково кожен гість зможе купити додому натуральний мед різних сортів, корисні продукти бджільництва, крафтові настоянки.
 14:00 Виїзд додому.
15:00 Повернення до Запоріжжя.

  

Вартість:

дорослі - 800 грн.
діти (6-18 років) - 720 грн.
діти (до 6 років) - безкоштовно

У вартість включено:

  • проїзд автобусом туристичного класу;
  • екскурсія «Бджолярня Андрія Лебідя»;
  • дегустація меду та медових напоїв
  • обід (перша страва);
  • супровід керівником групи;
  • туристичне страхування.

У вартість не включено:

    • особисті витрати та покупки
    .

 

Замовити поїздку

 

Захоплюючі факти про бджіл та їхнє життя

- Бджоли з’явилися на Землі близько 100 млн. років тому.
- Важить робоча бджілка 100 мг, в 1 кг - 10000 бджіл. Трутень, у функції якого входить виключно продовження роду, важить вдвічи більше, 220 мг.
- Бджолина матка присвячує все своє життя відкладанню яєць, а це біля 2000 щодня. За своє життя вона відкладає близько мільйона яєць.
- Влітку бджола живе в середньому всього  лише 36 діб, оскільки на цей час приходиться найбільше роботи. Тривалість життя матки в середньому 2-4 роки, але іноді може сягати і 7 років. А от трутень гине відразу після спаровування.
- Після вжалення бджола гине. У неї нема бажання когось вжалити просто так, вона це робить тільки у разі відчуття небезпеки, коли спрацьовує інстинкт.
- Бджоли танцюють на стільниках. Коли розвідниці знаходять джерело пилку чи нектару, вони сповіщають про це своїм сестрам танком, де певні рухи позначають напрямок та відстань, яку необхідно подолати.
- Відбудований бджолами стільник складається з тисячі комірок шестигранної форми. Ця міцна воскова конструкція вагою близько 150 г витримує вагу до 4 кг меду. 
- Під час польоту бджола рухається зі швидкістю до 30 км/год. При цьому змахує крильцями до 230 разів на секунду!
- Бджола - єдина комаха, яка виробляє продукт харчування людини, та ще й який смачний і корисний!
- Бджоли - комахи, що викликають подив і дійсно заслуговують на повагу і любов людини, які ми можемо проявити, піклуючись про них практично і допомагаючи зберегти популяцію, яка стрімко зменшується. І найпростіше, що кожен з нас може зробити - це, наприклад, розповісти рідним і друзям про важливість і користь бджіл, посадити медоносні рослини або змайструвати і поставити в саду найпростіший бджолиний «готель».

 

Back to top