під замовлення

Лимонарій - тропічний рай Запоріжжя

екскурсійний тур (1 день)

Лимон... Плід із дивовижними властивостями відомий усьому світу. Його корисні якості використовуються людьми протягом багатьох століть. Лимон багатий на сонячну енергію, його запах і смак - зцілювальні чинники, які люди приймають у дар від природи...
З усіх екзотичних фруктів лимон для нас - найзнайоміший і найнезамінніший. З дитинства ми звикли пити чай з лимоном, їсти лимонні пироги і навіть у солянку, страву національної кухні, обов'язково додаємо часточку лимона. А вже хто з нас не лікував застуду лимоном із цукром?
Запорізька сім'я переконалася в популярності цього фрукта і в інших країнах, знайшла спосіб вирощувати його вдома у власному саду, перетворивши його на шматочок тропічного Раю в нашому Запоріжжі. Переконайтеся в цьому на власні очі!
Увага! Кількість місць обмежена, група з 10-15 осіб.


Програма

  Увага! Попередній запис на екскурсію - обов'язковий!
Зустріч на зупинці «Правобережний ринок» (Правий берег) за 30 хвилин до початку екскурсії. 10 - 15 хвилин прогулянки на свіжому повітрі і ми на місці в лимонарії.
Як дістатись?
По Проспекту:
автобус №61, №75 (з Пісків)
тролейбус №11 (з вуд. Сєдова)
тролейбус №8 (з Космоса)
По Перемозі:
Автобус №67.
  Екскурсія садом «Лимон-творіння рук людських», розповідь про історію екзотичного фрукта, про культуру розведення лимонів (тривалість - 1 година).
Історія лимона сповнена загадок і несподіванок. Перш за все, цей вид не є породженням природи. Лимон - гібрид цитрона та померанця.
Культивувати ці фрукти почали в Північній Індії в незапам'ятні часи, сучасні вчені досі не можуть встановити, коли саме. Перший письмовий доказ вирощування лимонів виявлено в книжці про домогосподарство X ст., написаній арабським ученим аль-Румі.
Низка істориків стверджує, що лимон з'явився набагато раніше, у перших століттях нашої ери. У Середньовіччі лимон почали розводити в країнах Південної Європи.
Під час своєї першої експедиції Христофор Колумб привіз насіння фрукта до Нового Світу, а кілька століть по тому іспанські колоністи почали в промислових масштабах вирощувати лимони в Мексиці, Флориді та Каліфорнії. Зараз третину загальносвітового врожаю лимонів збирають в Індії та Мексиці.
Основним джерелом здоров'я у фрукті є вітамін C. Його в 100 г лимонного соку міститься 39 мг - 65% рекомендованої добової норми. Також плоди багаті на вітаміни B1, B2, B5 і B6, залізо, кальцій, магній, калій.
«Тривалий час лимонарій був лише місцем, щоб виростити фрукти й продати їх (також у саду вирощують і мандарини), але три роки тому в сім'ї вирішили: краса саду, коли лимони дозріли, зачаровує, то чому б не показувати, як ростуть цитрусові? Місце сподобалося не тільки туристам, а й фотографам - надто вже воно «інстаграмне» - розповідає господиня саду.
Доглядати за цілим лимонним садом, за словами Вікторії, непросто - влітку дерева потребують хорошого поливу, а взимку - обігріву: опалюють теплиці дровами, тож, коли бувають люті морози, сім'ї доводиться навіть ночами слідкувати, щоби в теплицях температура лишалася комфортною для рослин, не було різких стрибків температур. Вистояти на ринку, де конкурувати доводиться з привізними фруктами, які в рази дешевші, також непросто, але запорізькі лимони мають своїх поціновувачів і переваги.
- Багато хто дивується, чому в нас дорожче, ніж у звичайних магазинах, але наші лимони люди беруть, бо вони смачні й ароматні, це органіка, і в неї вкладається багато праці, - пояснює Вікторія.

Виростити і мати завжди свої власні лимончики може кожен, і це не міф, а реальність.
Вільний час для фотосесії.
Подарунок кожному - 1 кілограм смачнючих домашніх лимонів!
  Свободное время для фотосессии.
Подарок каждому - 1 килограмм вкуснейших домашних лимонов!

  

Вартість:

дорослі - 350 грн. + 1 кг лимонів у подарунок
діти - 300 грн. + 0,5 кг лимонів у подарунок
діти до 4 років - безкоштовно

В стоимость включено:

  • відвідування лимонарію;
  • екскурсія в супроводі екскурсовода;
  • 1 (0,5) кг лимонів у подарунок.

В стоимость не включено:

  • особисті витрати і покупки.

 

Замовити поїздку
  

Цікаві факти про лимон

- Доведено, що аромат лимона знижує рівень стресу, тривоги і заспокоює розум. Це чудова альтернатива снодійним і заспокійливим засобам.
- Один лимон містить приблизно 50% усієї денної норми вітаміну C. Разом із такими мінералами, як кальцій, залізо, магній, фосфор, мідь, які теж містяться в лимоні, ми отримуємо натуральний підсилювач імунітету.
- У Середні віки в Європі та Азії люди добре знали про корисні властивості фрукта. У той час плоди або лимонний бальзам прописували для поліпшення травлення, лікування лихоманки, нервових розладів і навіть для зняття меланхолії.
- У середині XVIII ст. англійський морський лікар Джеймс Лінд дослідним шляхом встановив, що вилікуватися від цинги допомагають вітаміни, які містяться в цитрусових, особливо в лимоні. Кілька років по тому Джеймс Кук вирушив у навколосвітню подорож, і він не забув про новий протицинготний засіб - лимонно- апельсиновий сироп.
- У результаті сучасних досліджень властивостей лимона доведено, що регулярне вживання плодів знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця, запобігає розвитку астми і злоякісних пухлин, покращує стан шкіри, і, цілком очікувано, зміцнює імунітет. А щоб зняти печіння після бджолиного укусу, необхідно змастити рану лимонним соком.
- Основним джерелом здоров'я у фрукті є вітамін C. Його в 100 г лимонного соку міститься 39 мг - 65% рекомендованої добової норми. Також плоди багаті на вітаміни B1, B2, B5 і B6, залізо, кальцій, магній, калій.
- Щороку на французькому узбережжі, в Ментоні, проводять барвистий і унікальний фестиваль лимонів. За традицією час проведення свята - фінал зими або початок березня. У цей період місто, околиці якого здавна славляться своїми лимонними та іншими цитрусовими плантаціями, збирає десятки тисяч туристів. Уперше офіційно фестиваль лимонів був проведений у 1934 р. Щороку змінюється тематика фестивалю: музика, Бродвей, Китай, казковий світ Ш. Перро, італійський кінематограф тощо. Згідно з обраною
темою свята оформляють величезні експозиції та інсталяції, матеріалом для створення яких слугують плоди лимонів і апельсинів
- «Крізь гаї лимонних дерев - до Нобелівської премії»: Нобелівську премію з літератури 1975 року було присуджено італійському поету Еудженіо Монтале. Своєрідним маніфестом Монтале, який представляє так звану герметичну поезію, став вірш «Лимони (лимонні дерева)».
- Лимон - один із найпопулярніших у художників цитрусових: фрукт був неймовірно «затребуваний» у класичному голландському натюрмортному живописі. Гіркота і кислуватий присмак лимонів символізували оманливу привабливість земної краси. Пізніше зверталися до «лимонної теми» Едуард Мане («Лимон», 1880), Вінсент Ван Гог ("Натюрморт із графином», 1880). Вінсент Ван Гог («Натюрморт із графином і лимонами на тарілц», 1887), Анрі Матісс («Лимони і пельтифілум», 1943).

 

Back to top